afscheid en een culinaire belevenis met waterkip - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van jasper Hoed - WaarBenJij.nu afscheid en een culinaire belevenis met waterkip - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van jasper Hoed - WaarBenJij.nu

afscheid en een culinaire belevenis met waterkip

Door: Jasper (a.k.a. bakra Boeroe)

Blijf op de hoogte en volg jasper

18 Juli 2006 | Suriname, Paramaribo

Beste mensen,

Alles goed in Nederland?? Het weer in ieder geval wel hoor ik overal! Zit je dan in de tropen :P Allemaal bedankt voor de leuke berichtjes op mijn site en alle mailtjes! Zeker iedereen die op 15 juli op de Aquamarijn aanwezig was! Is leuk met de stage beginnen zo op maandag ochtend om 7 uur :D
Is iedereen al een beetje van de vakantie aan het genieten?

Hier is het ‘rustig’, erg rustig opeens. Iedereen die we kenden is weg, ze hebben Jasper en mij zo in de steek gelaten!!

Goed.. Nog 6 dagen stage te gaan dus. Ik heb het nu wel een beetje gezien. Maar m’n verslag is klaar en goed gekeurd! Dus ik mag nu gaan en staan waar ik wil. Dus rustig aan nog een haalbaarheidsstudie doen voor een schaverij.

We maken best het een en ander mee, al valt het de laatste week wel een beetje tegen, doordeweeks dan. Ik zal gewoon beginnen waar ik geëindigd ben. En dat was bij Matapica, de foto’s staan trouwens op mijnalbum.nl. de link is: http://www.mijnalbum.nl/Album=VMOD4AW4
soms doet de link het niet, gewoon ff op vernieuwen drukken, dan doet ie het vaak wel. Of even op de link ‘mijn albums’ klikken en dan bij ‘mijn eigen albums’ op de foto eronder. En anders een andere keer proberen!

Owja, zal ik trouwens weer eens iets over de salsa vertellen!! Omdat ik dus 2 weken in het buitenland ben geweest heb ik 4 lessen gemist. Niet echt verstandig dus om dan examen te gaan doen! Mijn huisgenootje moest wel dus die wou ook nog even oefenen, die heeft me dus alle hoeken van de huiskamer laten zien. Dus ik ga nu nog maar even verder met oefenen. Dus vorige week weer begonnen bij een andere groep. Het zal degene die mij wel eens bij Habana uit m’n dak hebben zien gaan verbazen dat ik er dus weinig van bak, hehehe. Nee, het gaat niet zo best, even oefenen nog! Volgende week examen, maar misschien ben ik wel heel erg zielig en opeens heel erg ziek. Aan de andere kant, als Annet het in 2 (TWEE) keer kan, moet het mij toch wel in één keer lukken, ja toch!! Volgende week hierover meer. Of niet en dan maar hopen dat iedereen mijn berichten te saai vind om te lezen.

Vorige week vrijdag ben ik gezellig met m’n huisgenootje uit eten geweest en bij het casino geweest. Casino viel erg tegen dit keer! 15 Surinaamse dollars vergokt en niet één Rum-cola gezien! Slechte zaak! Dus die hebben we er thuis maar bij gehaald.
Zaterdag was het de laatste zaterdag van Annet en Irene (de huisgenoten dus), dus nog even shoppen! Heb een Suriname t-shirt gekocht, echt zo lelijk en vooral warm! Ze houden goed rekening met alle Nederlanders die in een niet al te warm land wonen (okay, nu is het even warm)
En ’s avonds was het tijd om nog even te stappen in de starzz!! Maar voor Starzz zijn we met wat mensen gaan kingsen. Een of ander vaag drank spelletje waarbij ik en Annet steeds de … waren en een slok moesten nemen. Boyke, de taxi chauffeur was er ook bij, die snapte het niet helemaal dus stopte er snel mee. Toen was het tijd voor Starzz. Helaas leek het alsof iedereen besefte dat er 3 mensen (huisgenoten en nog een andere meisje) die dinsdag weg zouden gaan, was niet de sfeer die we gewend waren! Wel jammer, toch smaakte de rum weer goed moeders!:P

Op tijd (4:30 uur) naar bed toe, want op zondag zouden we naar Fort Zeelandia gaan. Dit wil ik eigenlijk meteen even kwijt: niet doen na een avond stappen! Het fort is vrij klein en ziet er wel grappig uit. Ik moet zeggen dat er ook wel een mooi verhaal bij zit! Dus we hebben wel weer het een en ander bijgeleerd. Na Fort Zeelandia was het de bedoeling om de dierentuin te gaan bezoeken. Dat hebben we maar niet gedaan. Want ’s avonds moesten we nog naar een salsa feest in Broki. Dus was het een beter plan om even lekker te gaan slapen nog!
Na het slapen konden we ons eten op gaan halen bij de buren, want de buurvrouw zou een keer voor ons gaan koken. Om eerlijk te zijn, ik had er meer van verwacht.

Daarna dus naar Broki. Ze hebben daar één keer in de zoveel weken een Latin on Sunday party. Dus dan kan iedereen van beginner tot vergevorderd lekker gaan dansen. Is niet veel van gekomen. Eerst moed indrinken met wat biertjes en toen zakte het bier in de beentjes dus ging het dansen niet zo best meer. Maar gezellig was het wel!! En daar gaat het om, ja toch!

En toen was het maandag avond. De laatste avond voor Annet en Irene, helaas helaas. Eerst naar Salsa les geweest (ging zoooooo slecht!) en daarna gingen we uit eten bij het waaggebouw. Iedereen aan tafel was flink rustig dus we waren er snel weer weg. Thuis nog gezellig gekletst en daarna nog even de film gekeken die we gemaakt hadden.
Op dinsdag had ik een dagje vrij, een avond van te voren afscheid nemen terwijl ze nog bijna 24 uur in het land zijn hou ik niet van, dus dan maar even lekker uitslapen en rustig gedag zeggen. En toen om half drie ’s middags werden ze opgehaald en werd het ineens erg rustig in huis… tenminste, als je die stelende en schreeuwende Creool even negeert zoals wij doen. Vooral die avond was het zo wennen. Om half acht kwam het vliegtuig nog over vliegen, dus hebben we nog even gezwaaid en toen waren ze echt weg.
Natuurlijk had Annet dik overgewicht (der koffer), dus heeft ze nog wat spulletjes voor ons achter gelaten. Een lingerie reclame folder voor Jasper van den B. Nog wat magazines als de Yes, Cosmopolitan en verder allemaal persoonlijke verzorgingsproducten. Dus ik geniet elke avond onder de douche van de face scrub, andrélon shampoo en Dove calming night shower en na het douchen van de body silk crème. Hihi. En natuurlijk de zonnebrandcrème en after sun, want Jasper wil niet in een kreeftje veranderen :P
Dus Annet, BEDANKT!! :D

En toen was het zaterdag en gingen we jagen in het moeras met Rimboereizen. Samen met oom Errol en 3 gidsen waarvan 1 de beste jager van Suriname is. Dus weer lekker een stukje varen over de Suriname rivier en de Commewijne rivier. En toen bij een slootje de boot uit. Het eerste stuk van de rivieren staat onder invloed van eb en vloed van de zee, dus het is op de kant een grote bagger bende als het eb is. Ik zakte dan ook meteen tot m’n knieën weg. Bij de hut waar we sliepen hebben we eerst wat gedronken en rond gehangen en de kaaiman van de vorige dag opgegeten, erg lekker!
En nu, voordat iedereen oooooh en aaaaah wat zielig gaat roepen, geniet nog maar even van dat lekkere biefstukje vanavond van een koetje die ervoor gefokt is en een … leven in de polder van Nederland heeft gehad waarna hij vervolgens in een stressvolle omgeving in een vrachtwagen over de stinkende wegen van Nederland naar het slachthuis word getransporteerd om daar met 30 andere koeien steeds dichter bij het slagersmes te komen. Dan gaan wij jagen op een kaaiman die al jaren geniet van een heerlijk leven in de moerassen van Suriname met een overvloed aan vis en andere beestjes waar hij zijn (of haar natuurlijk) hele leven lekker achter de vrouwtjes (of mannetjes) aan heeft gezeten en waar hij op een rustige zaterdagavond ineens het licht (van een lamp) ziet en denkt: maar dat is mooi! Om vervolgens in de krokodillenhemel verder te genieten.
Komt misschien een beetje sarcastisch over, maar zo is het eigenlijk wel. Het zelfde geldt trouwens voor de 2 leguanen. (dus Niels, als je nog een keer zonder eten zit: Misschien smaakt een baardagaam ook wel lekker ;)) En het is niet zo dat we hiermee diersoorten uit laten sterven want er zitten er echt genoeg en Kaaiman eten hoort bij Suriname. En alles word opgegeten! Door 8 man! 8 mensen die vlees mee naar huis nemen, dat betekent 8 avonden weer een kippenpoot minder eten van een kipje (4 kippen dus) die z’n hele leven achter gaas heeft gezeten.

Om een erg lang verhaal kort te maken. Wij zijn weer een ervaring rijker en hebben genoten van wat de Surinaamse natuur te bieden heeft, dus ook op culinair gebied.

Ook het krabben vangen was erg leuk. Monsieur le Crab dacht er alleen anders over toen ik hem achter bij z’n schild wou pakken, dus hij pakte me even flink terug in m’n wijsvinger. Die dingen kunnen knijpen! En vooral niet loslaten ook.
En wat zaten we daar op een mooi plekje. Midden tussen de sinasappelbomen en peper plantjes. Dus we hebben ons buikje ook rond gegeten aan heerlijk sappige sinasappels. Verder nog 5 slangen gezien, 3 in het water, een in een boom en een in een zak waar ik maar even de sinasappels in moest doen. Dus die heb ik er maar even uit geklopt. En nu hebben we thuis 10 kilo sinasappels staan en een stuk kaaiman staart. En vanavond hebben we gezellig een BBQ bij het kantoor van Rimboereizen waar we gezellig met Julio en Sharif Kaaiman saté gaan maken met een biertje erbij.

Dus voor nu de groetjes vanuit (culinair) Suriname en over 2 weken ben ik alweer in Nederland!

Groetjes van Jasper

• 18 Juli 2006 - 14:26

Leonie Andernach:

Hey Jasper!!!

Hier in NL is het goed zweten! Leuk verhaaltje weer... dus we kunnen elkaar niet verwelkomen en uitzwaaien op Schiphol de 30ste juli?

Geniet nog lekker van je laatste 2 weekjes!

Kus,

Leonie

• 18 Juli 2006 - 14:43

Jolijn:

DAMN, wa mis ik suriname zeg!

• 18 Juli 2006 - 16:01

Kirsty:

haai!
    zo das een lang verhaal zeg ;) maar heb t helemaal gelezen... kom net van zwetende strand af heerlijk..
    geniet nog even ook al heb je t gehad
    Ciao kuss kirs

• 19 Juli 2006 - 09:36

Annet:

heej jaspertje!nou fijn dat je even vermeld dat ik twee keer over mijn examen heb gedaan!wacht maar!!!!jij doet er vast vaker over en dat ga iki dan fijn op je site zetten!!!:P en fijnd at je zo geniet van mijn douche spulletjes hahahahha wel alles goed gebruiken he! dan heb je straks een mooi huidje:)
    wel ff matig dat jullie nu gaan barbequeen met sjarif en julio nu wij weg zijn! doe ze maar fijn de groetjes van pinkeltje! nou ik dit lees mis ik suriname toch wel heel erg! ook al is het hier vandaag 35 graden! saaaaah! jah echt hoor t lijkt suriname wel!
    heel verhaal:) ik zal wel ff mailen anders is je site straks vol van mij:) veel plezier nog en heb zin om te gaan shoppen!!!kus van je oude huisgenootje!

• 19 Juli 2006 - 14:58

Mirjam:

Ha Jasper!
    Leuk verhaal weer! Ik sluit me aan bij Jolijn en Annet, ook ik mis Suriname...!!! Veel plezier nog deze twee weken. Geniet er nog even van voordat je het weet zit je weer in Nederland!
    Groeten Mirjam

• 19 Juli 2006 - 17:19

Vivian:

die kaaimannen zijn idd zeker niet zielig die koeien en kippen in nederland zijn veel zieliger die zitten in kleine kooitjes en geplet op elkaar en als ze dan geslacht worden dan horen ze elkaar gillen als ze afgemaakt worden en geloof me z'n koe heeft dat echt wel door!!!!!!
    eigenlijk vet zielig als je erover na gaat denken

jap ik wens jouw er nog veel plezier

p.s. doen ze het op die manier ook met krokodillen leer want dan vind ik het minder zielig

kusje je zusje

• 20 Juli 2006 - 15:45

Yvonne:

Hey Jasper,
    Klinkt nog steeds erg goed allemaal! Ik mis t ook man, alles komt weer terug bij t lezen van je verhalen.. Geniet er nog ff van en spreek je in nederland vast wel weer!
    xx Yvonne

• 20 Juli 2006 - 21:43

Hoi Jappie:

Heb je net nog gesproken, maar nog even een paar woorden van mijn. Hoop dat je nog een paar fijne dagen hebt,morgen gaan we op vakantie met gemengde gevoelens.Zien uit na jullie komst 6 aug,we zijn er om jullie op te halen.Heel veel kusjes,papa en mama

• 20 Juli 2006 - 21:52

Mama:

Vinden het erg heel erg jammer dat we je niet op kunnen halen
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

• 20 Juli 2006 - 21:58

Hoi Bruine Bakra:

Nog een dikke week voor jullie terugvlucht naar NL.
    Geniet van de tijd die jullie ter plekke nog rest.
    Wij moeten het doen met Frankrijk maar ook dat is fantastisch, zeker wanneer het zo lekker blijft.
    Ga nog maar een keer lekker uit eten en doe de groeten aan JvdB.
    We houden contact en zien elkaar heel snel, denk aan jezelf
    XXX, Ronald

• 27 Juli 2006 - 14:05

Irene:

hee jasper! ben erg benieuwd hoe het gegaan is met dat salsa-examen :D als jij het wel meteen haalt dan zal ik Annet er eens goed mee pesten ;) Veel plezier nog daar! Groetjes aan alle bekenden! xx Irene