is hij dom, of ben ik dom? - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van jasper Hoed - WaarBenJij.nu is hij dom, of ben ik dom? - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van jasper Hoed - WaarBenJij.nu

is hij dom, of ben ik dom?

Door: Jasper

Blijf op de hoogte en volg jasper

28 Juni 2007 | Suriname, Paramaribo

Het is donderdag 28 juni 2007, half acht ’s ochtends. Deze ochtend moest ik even iets regelen, dus heb ik niet mijn afgelopen week beschreven route gefietst maar ben ik via de zwartenhovenbrugstraat naar de Coppenamestraat gefietst om van daaruit richting werk te gaan. Na gedaan te hebben wat ik moest doen ga ik even bij een supermarktje, tegenover de vreemdelingendienst, wat broodjes halen. Achter de kasse zit zo’n ongeinteresseerde k*t chinees (excuses voor het onduidelijke taalgebruik) irritant te communiceren in het chinees door een telefoon. Waarschijnlijk denkt hij dat ik de prijs van de broodjes kan ruiken, want hij zegt me niet hoeveel ze kosten. Naast mij hoor ik dan: heb je geld?! Nee toch, lopen die zwervers nou al zo ver buiten het centrum toeristen lastig te vallen! Dus ik antwoord redelijk geirriteerd: ja, maar niet voor jou! Vanuit mijn ooghoeken zie ik dat deze jongeman toch iets te gangsta gekleed is voor een zwerver. De k*t chinees hangt nog steeds te irritant aan de telefoon en doet net of hij niets door heeft. Dan vraagt de gangsta jongeman naast mij, op nog onvriendelijkere toon: heb je euro’s?!!!!! Dus ik antwoord op nog onvriendelijkere toon dat we in Suriname zijn, en wat moet je daar met Euro’s?!! Ja toch! Djoeka man! (die laatste 2 punten waren gedachten).
Ik begin vrij geirriteerd te worden van de nep zwerver naast mij en de irritante k*t chinees aan de andere kant van de toonbank. Vrij onvriendelijk vraag ik de irritante k*t chinees hoeveel de broodjes kosten. Hij tikt wat in op de kassa en ik smijt het geld op de toonbank. Ondertussen staat djoeka man in mijn portomonee te gluren en zegt op vrij onvriendelijke toon: laat me zien of je echt geen geld hebt voor ik je buiten neerknal!! Nu ben ik echt geirriteerd en zeg tegen me zelf dat ik die djoeka man echt geen blik in mijn portomonee ga gunnen. Je gaat me eerst die pang pang maar laten zien voor ik ook maar iets afsta! Dus ik stop de portomonee terug in mijn kontzak, loop naar buiten, zet mijn bril op en stop de sleutel in het fietsslot. De politieagente die ik had zien staan voordat ik de supermarkt inliep staat er nog steeds. Ik trap m’n fiets aan, steek de weg over en race er vandoor (dat is mijn normale tempo). Djoeka man heb ik niet meer gezien, ik heb m’n centjes nog en hij is de illusie dat ik mijn centjes afsta armer.

Dit was misschien dikke bluf van hem of hij had de politieagente ook zien staan, was het dom van hem of was het dom van mij? Was hij banger voor mij, dan ik voor hem? Ik laat me in ieder geval niet zo makkelijk mijn centjes afpakken, laat hem eerst maar zien wat hij in huis heeft.

Weer een ervaring uit het leven van Jasper in Suriname!

Ik hoop dat alles goed gaat daar!

Groeten vanuit Paramaribo

• 28 Juni 2007 - 15:33

Daddie Yankee:

Alweer zo'n mooi verhaal voor de Parbode.
    Je gaat steeds leuker schrijven. Misschien communicatie wetenschappen na deze studie?
    Als ouders ben je niet echt blij met deze ervaringen, hoewel het wel laat zien dat je sterk in je schoenen staat.
    Kijk wel uit waar je voortaan je broodjes koopt, misschien leeft Djoeka man wel naast de winkelmandjes.

XXX Ronald

• 28 Juni 2007 - 16:40

Annet:

zo japser, ik had echt die gast mijn geld gegeven denk ik, super eng, je bent wel stoer he;)
    nou weet ie ook dat ie die bakra's niet alles kan maken! wel een dude hoor, dat ie dreigt met zijn pangpang terwijl er een agent buiten staat! nou succes met fietsen verder;) x

• 28 Juni 2007 - 17:08

Cavin:

haha vette gangster hoor jappie
    maar ja wij zijn het leven van de strrat gewend van nederland he haha

day in a life van elke ras hollander hahaha

doekoe man hahaha

later de ganster uit hilversum hahaha

• 28 Juni 2007 - 17:12

Viv:

het ganster broer
    wat een bluf had doekoe man zeg echt een LOZER!!!!! en hij is dom niet jij.
    nou ik ben trots op je dat je niet zomaar je centjes laat afpakken.

dikke kus je zusje

• 28 Juni 2007 - 17:12

Jasper-B:

Hey man
    strakke actie!
    we zitten in de houthandel, niet in de ontwikkelingshulp!
    en als die kaol0-djoeka centjes nodig heeft gaat ie maar naar zn moeder... ja toch?

Misschien vroeg ie zich wel af of je geld wou wisselen? (zit ook veel nep geld in he, dus je weet nooit) of wou ie zien hoe zo'n euro-biljetje er nou uitziet... haha!

Hoe vlot ie met je rapport??

Keep it up Jap!

Zie je als je terugbent!!

Groetjes
    Jasper B en fam.

• 28 Juni 2007 - 17:17

Jasper-B:

Oh en nog iets...
    wat even belangrijk is.....

KUTCHINEZEN DAAR!

• 28 Juni 2007 - 18:55

Mirjam:

Weer een schitterend verhaal maar pas op jezelf.En je kan een boek gaan schijven,maar dit soort verhalen hebben we vorig jaar niet gelezen.Kusjes,en volg de roeten die je altijd fietst,Mama

• 28 Juni 2007 - 19:02

Mirjam:

En heel veel kusjes

• 28 Juni 2007 - 22:36

Nienke:

Hey die Jasper!

Alles goed daar? Beetje te rustig in huis zeker! Ik blijf je volgen hoor en doe je de groeten aan Eef en Ester van mij? Ennuh... begin de dag met een dansje he!!!

hele grote brasa, Nienke

...als je terug bent; het bier staat koud in de backcorner!

• 29 Juni 2007 - 16:24

Mandy:

hee Jasper!

Ik moet me toch geen zorgen gaan maken he ;)
    Ik denk dat jullie allebei een beteje dom waren :P Want je neemt wel een risico op dat moment.
    Maar goed, je bent weer een evaring rijker!
    Hier gaat ie lekker! Ik spreek je verder bijna niet he. Justin was leuk, met Annet en Vivian! Als je terug bent gaan we met zn 4en op stap!

Nou maak er nog wat van!

Dikke kus!

• 30 Juni 2007 - 10:32

Nik:

Godver, doe es niet zo stoer jij! Haha, ik kreeg laats een mailtje vanuit mijn ouwe space da ik echt niet snapte wat de surinamese mensheid voor mij had betekend. What the fuck moet ik daar nou weer mee, ik zal hem doorsturen naar je website. Godver!
    Grts ;)

• 03 Juli 2007 - 18:20

Jorine:

Ha Jasper! Wat een spannende/enge dingen maak je allemaal mee zeg! Goed dat je niet met je laat sollen, maar je neemt inderdaad wel risico's! Pas goed op jezelf!

Kus xx

• 08 Juli 2007 - 10:47

Mieke:

Ha die Jasper,
    Nou je maakt inderdaad veel mee daar in het verre Suriname. Verder alles goed?
    Hier alles zijn en haar gangetje en eindelijk vakantie. Jij moet daar nog eventjes op wachten geloof ik maar dan is hij ook zeker welverdiend en dan is er tijd om in te kakken. Nou jongen geniet nog even daar en laat je niet te veel in met raren, dommmen, gekken en chinezen... Voor straks een hele fijne vakantie en we zien je hopelijk snel weer na de vakantie. Doe het kalmpjes aan en een hartelijke groet van ons, Frans en Mieke.

• 11 Juli 2007 - 11:22

Anne:

Hee Jasper,
    Kijk je wel uit voor die gekke mensen! Nu kan mama Anne je niet meer beschermen he! Maar hoe gaat het verder met je? Vast en zeker goed want ik ben het levende bewijs dat je je prima red in Suriname! daag jappie