dat is lang geleden! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van jasper Hoed - WaarBenJij.nu dat is lang geleden! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van jasper Hoed - WaarBenJij.nu

dat is lang geleden!

Door: Jasper

Blijf op de hoogte en volg jasper

25 Juni 2007 | Suriname, Paramaribo

Het is half zeven ’s ochtends. De wekker gaat weer eens af (helaas) met het heerlijk vrolijke deuntje van Chiel Beelen (begin de dag met een dansje etc..). De hele nacht hebben de ramen tegen over elkaar open gestaan om de kamer enigszins af te laten koelen. Toch best fris zo vroeg in de morgen! En dan moet de koude douche nog volgen. Met de tanden stevig op elkaar spring ik onder de douche en weet ik meteen weer wat ‘koud’ is. Bibberend kom ik de douche uit om de waterkoker aan te zetten voor een heerlijk kopje oploskoffie. Nog steeds half slaperig, ondanks de koude douche, kleed ik me aan. voor op de fiets is een singletje genoeg, want op de fiets word het toch wel erg warm als de zon eenmaal op komt! Ik pak de spullen bij elkaar, zet mijn zonnebril op, doe de deur op slot en pak mijn fietsje. Ik trek de poort open en stap op de fiets. Hoe slaperig ook, het fietsen aan de linker kant van de weg is al helemaal routine. Vanaf de mozartstraat draai ik de tourtonnelaan op. En dan moet ik toch echt wakker gaan worden. Het Surinaamse verkeer laat het niet toe om ook maar een moment iets te slaperig te zijn. Steeds meer kom ik op gang, na 2 minuten ben ik helemaal wakker en fiets ik op vol tempo over de tourtonnelaan auto’s aan de linker en rechterkant inhalend. Af en toe komt er nog een auto of Hindoestaanse bus voorbij, de zwarte uitlaatdampen uitspuwend in mijn net gewassen gezichtje. Af en toe moet ik alert reageren en uitwijken naar rechts om een bijdehante automobilist te ontwijken die een zijstraat uit komt en denkt voorrang te kunnen nemen.
Uiteindelijk kom ik op de zwartehovenbrugstraat, de chaos is compleet. Aan alle kanten files en toeterende auto’s. Op het kruispunt van de tweebaansweg waar je rechtsaf de Sophie redmondstraat op moet is het de kunst om tussen in de auto’s te gaan staan. Houdt het verkeerslicht in de gaten!! Zodra het groen word, probeer dan een top reactievermogen te hebben, ga vol op de pedalen staan en spuw er vandoor. Automobilisten gefrustreerd achterlatend om op volle snelheid de fiets rechtsom de bocht door te gooien. Uit alle frustratie word je weer afgesneden om 2 tellen daarna bij het volgende verkeerslicht de auto weer in te halen. Dan komt de verlengde gemenelandsweg. Rijbewijzen in Suriname, volgens mij verkrijgbaar bij een fles Borgoe. De verlengde gemenelandsweg is niet al te breed, maar elke automobilist zou er makkelijk langs kunnen komen, of zou ik gewoon zo hard fietsen… na 2 minuten hangen komt de auto er toch langs, om bij de volgende file weer vol in de ankers te moeten. Ik de auto weer hard inhalend, half op het asfalt, half door de berm. Einde verlengde gemenelandsweg volgt de kasaboholo weg. Dan komt daar de drukke kruising die ik over moet. Klaar voor de start kijk ik naar links en naar rechts, en naar links, en naar rechts. Ja! Daar komt een gaatje in de eeuwige rij auto’s! vol op de pedalen staand scheur ik de weg over, alle gefrustreerde automobilisten het nakijken gevend. Dan eindelijk komen we bij de leysweg aan, de weg richting universiteit en het CELOS, mijn werkplekje voor deze 3 maanden. Dit is het rustige stukje net buiten Paramaribo. Rustig draai ik de weg rechts in om tussen de palmbomen in heerlijk af te koelen en de groene omgeving te verkennen. De laatste 30 tot 40 minuten heb ik heerlijk wakker kunnen worden, heb ik genoten van de omgeving. Ik ben wel weer de stereotiepe Nederlandse student op de Cardy’s huurfiets, maar heb niet de stress gehad van files omdat iedereen zo graag met de auto wil (het liefst met geblindeerde ruiten) en niet herkenbaar op de fiets. Af en toe betrap ik mezelf scheldend op weer zo’n gefrustreerde automobilist die een gruwelijke actie uithaalt die mij dicht bij het ziekenhuis brengt, maar ik weet mezelf steeds weer te redden door te anticiperen in het Surinaamse verkeer. Al scheldend begin ik de woorden weg te slikken en tover ik een glimlach op mijn gezicht. Wat is dit toch een heerlijke stad om ’s ochtends doorheen te fietsen, het tropische zonnetje in je gezicht, de absurdheden die je tegen komt in de stad en het verkeer, de mooie omgeving en gebouwen, het zweet dat na 10 minuten van je afgutst (ook als je langzaam fietst), 100% genieten!

Dat was even een stukje ervaring van de vroege ochtend in Suriname :)

Beste mensen!!

Alles goed daar?
Dan eindelijk weer eens een berichtje! Iedereen bedankt voor de leuke berichtjes op m’n site!

Het is dus een tijdje geleden dat het laatste bericht op de site kwam. Volgens mij zou ik toen naar Nickerie gaan voor salsa, daarover zo meer. Maar de laptop is gesneuveld, stukje van het moederboard ‘afgevallen’. Beetje vreemd, ’s avonds werkt ie prima, ’s ochtends doet ie niks meer. En dat met gewoon op een plek staan! Dus vandaar dat er weinig berichtjes op de site komen en er weinig emails rond gaan. Heb nu even de laptop van een huisgenoot.

Ok, Nickerie. Ik kan er kort over zijn.. echt geeeeeen idee hoe het daar is. We werden op vrijdag om 5 voor half 5 opgebeld waar we bleven want 5 minuten later zouden we weg gaan.. ok.. ze hadden dus een smsje rond gestuurd dat we eerder vertrokken omdat de weg zo slecht was. Alleen wij hadden die dus niet gehad.. wij is Zoë mijn huisgenootje en ik. Dat gingen we dus nooit redden, kwam net compleet bezweet thuis en moest dus nog douchen en eten. Dus we zijn maar niet gegaan.
Helaas. Maar dan maar naar Zsa Zsa Zsu, daar weet ik even weinig meer van, was waarschijnlijk dus wel gezellig.

Die zondag hadden we nog wel de Latin On Sunday party. Was vrij rustig en het moed indrinken nam teveel tijd in beslag dus tegen de tijd dat we op durfden te staan was dat om naar huis te gaan, maar was wel even gezellig.

Ik ben verder echt 90% van wat ik gedaan heb vergeten. Ik zal alles wat ik nog wel weet even vertellen, ik heb gedaan:

Huisgenootje gered die in het donker stond bij de waterkant toen de stroom uitgevallen was en geen taxi kon krijgen, ik op de fiets die kant op, de donkere schimmen die in het donker om het witte vlekje heen stonden waren snel weg toen ze door hadden dat ik erbij hoorde.
2 weken geleden naar een jazz café bij het kraznapolski hotel, erg gezellig! Daarna alleen naar Zsa Zsa Zsu om erg veel lol te hebben tot veel te vroeg in de ochtend om daar een huisgenootje tegen te komen die in de zelfde staat verkeerde als ik om tot nog vroeger te ouwehoeren op de veranda (hoef je een keer niet wakker te zijn om 8 uur ’s ochtends, ben je het toch).
De dag erna alleen ‘even’ iets drinken in de stad met Maurice. Dat werd even Queens, even La caff, even ’t Vat en even lang in Starzz. Wat was dat een vette avond!! Heel veel bekenden van vorig jaar tegen gekomen. Van iemand die ook terug was tot een kerel die bij ons in het vliegtuig naar Nederland zat vorig jaar. Lekker gedanst en ‘genoten’ van de bacardi cola (de Borgoe was helaas op en ik snap nog steeds niet dat Bacardi zo populair is). Dat werd ook weer erg vroeg.. Buiten een ouderwetse taxi chauffeur ruzie meegemaakt, alle mogelijke Surinaamse scheldwoorden vlogen me om de oren daar. En dat is dan zo genieten als je voor Starzz staat en de zon begint op te komen na weer een fantastisch gezellige avond.
Ik ben van mijn belofte afgestapt, ik kook ongeveer 1 keer per week… Verder uit eten bij de waterkant (ongeveer 2 keer per week), eten op Blauwgrond bij de Javaan, eten bij Sarinah (ook Javaans), roti halen, chinees halen etc.
Vorige week weer naar het Jazz café geweest met alle huisgenoten, iedereen kan dan zingen, dus onze huisgenote ging ook even zingen, was erg gezellig met alle bekenden. Daarna met een groepje naar huis om verder te gaan met de Borgoe en lekker te kletsen tot vroeg in de ochtend.
Zaterdag een erg gezellige avond gehad met alle huisgenoten, eerst lekker eten (een van de weinige kook pogingen), daarna aan de Borgoe met de intentie om te gaan stappen maar de slaap won het van de stap motivatie. Na de derde wakker word poging heb ik me gewonnen gegeven en ben ik onder m’n dekentje gekropen.
Lekker naar VOS geweest om te zwemmen en gekkigheid uit te halen met Maurice.
Afgelopen donderdag naar een Hamman geweest voor een Turks stoombad, massage, scrub en een zwembad (die vrouwelijke invloed hier vanuit huis ook..). Daarna stappen bij Uptown bij Spanhoek, een salsa tent wat op donderdag dus erg gezellig is! Hier weer heerlijk staan dansen op alle mogelijke salsa, merengue, reggae en reggaeton muziek en heerlijk genoten van de borgoe cola (je krijgt dorst van zo’n massage). Daar heeft iemand mij ook 2 keer verkeerd ingeschat. Komt een Nederlands meisje naar me toe: mag ik je wat vragen? Ja (spannend!! Wat gaat er komen?!).. Heel verhaal, niets van gevolgd, uiteindelijk kwamen we bij het punt waar het om ging.. is misschien een beetje raar dat ik het vraag.. ja… maarre.. ja.. ben je Homo? Euh… nee… ow, ok, sorry dan, maar wil een verhaal gaan schrijven over homo’s in Suriname.. ok.. dat kan 2 dingen betekenen: 1. of ze hoopt een Nederlandse homo in Suriname tegen te komen, kleine kans denk ik zo. Of 2. Ze denkt dat ik Surinamer ben.. Dat laatste dus. Moraal van het verhaal: ik moet denk ik minder dansen en meer aan de bar hangen met een biertje en vooral uit de zon blijven!
En de rest ben ik dus een beetje vergeten.. gebeurd ook zoveel hier!

Vanavond (zaterdag avond) gaan we weer eens in de stad kijken! Als het goed is, is er vanavond fete de la musique. Was vorig jaar erg gezellig! Dus ik ben benieuwd!

Verder gaan er komende week 3 huisgenootjes we en gaat het dus erg rustig worden. Wel komen er 1 of 2 nieuwe bij.

Ook heb ik besloten om niet naar Curaçao te gaan, want ik heb het Caribische gebied vorig jaar toch al gezien. In plaats daarvan ga ik in de laatste week 8 dagen naar Kasikasima!!! Helemaal in zuid Suriname. Dat word volgens mij erg vet!! Wel gruwelijk duur, maar dan zie je ook echt hele mooie dingen.

Voor nu maar weer de groeten uit Paramaribo!! Ik hoop dat alles goed gaat daar! Geniet van alles!

Groetjes van Jasper

Owja, nieuwe foto’s!!: http://www.mijnalbum.nl/Album=KDICFUOK

• 25 Juni 2007 - 13:54

Sharon De Wit:

Haha jij moet journalist worden man! Je kan het allemaal mooi vertellen jij ;) Op je fietste :P

Eey uhh ik weet het niet maar lijdt jij niet aan Korsakoff :| :O
    (Voor de blonde onder ons (haha ben zelf blond maargoed..) - Korsakoff is een blijvende geheugenstoornis als gevolg van langdurig overmatig alcoholgebruik) :D

Nou kerol zo te zien vermaak jij je weer onwijs goed daaro..!! Veeel plezier nog..!! XXX Sharon

• 25 Juni 2007 - 16:05

Daddie Yankee:

Wat een leuk stuk over dat verkeer in Paramaribo, te gek artikel voor de Parbode: "Absurdisme in Surinaams verkeer".
    Ja, je maakt zo veel mee dat je teveel vergeet, hou een dagboekje bij joh.
    Kasikasima ziet er als een juweeltje uit, dat wordt echt mooi en dan nog eens naar Faucon (of all places).
    En daarna eindpresentatie en afscheid van Larenstein.
    En dan..........wie zal het zeggen!
    Wij staan in ieder geval te popelen om je weer in de armen te sluiten maar eerst....

Geniet van de laatste weken, soko soko.

XXX Ronald

• 25 Juni 2007 - 17:46

Mirjam:

Hoi jap,wat een leuk stukje om te lezen,We zijn het er over eens dat je wel een boek kunt gaan schijven.Geniet nog en,en spreken elkaar op skype.Kusjes

• 25 Juni 2007 - 17:52

Viv:

YOU ARE THE NEW STORYTELLER!!!!!!
    wat een te vet verhaal!!!!
    is echt leuk om het zo te lezen want ik zie het helemaal voor me hoe jij daar door die drukke stad fietst echt lachen

ik ben echt jarlours op je ik zou daar ook echt graag willen zijn

nog veel plezier
    dikke knuf je zusje

• 25 Juni 2007 - 18:21

Jasper Vd B:

Hey Jap man!
    Wat een verhaal weer, hoooo!
    te gek jongen,

Maar ehm
    ik zie wel dat je dit doet, dat doet,beetje feesten links rechts en in het midden, maar doe je ook nog wat aan je afstuderen? ;)

iig goed om te horen dat je het zo naar je zin hebt jongen!

Mega!!

Stuur je me nog een kaartje!?!?! (A)

Hou je taai man!!
    Groetjes aan M-ries!

Jasper vd B

• 25 Juni 2007 - 19:47

Annet:

heeeej jap! leuk verhaaltje weer, je ziet we wel walgelijk bruin uit op die foto's joh! wel leuk om weer foto's te zien!! ik ken de straten nog!! oh volgende zomer dan ga ik daar ook weer staan! nou ik heb over 3 daagjs vakantie en ga verhuizen! nog even druk dus, maar daarna sensation white en kroatie!! jeujeuj! hip was sean paul he! bij dat feest in de stad hadden ze vet veel salsa muziek! kreeg er helemaal een suriname gevoel van! nou rustig aan he! niet te gek met al die vrouwen;)
    kuss annet

• 25 Juni 2007 - 21:25

Minke:

Verdomme Jasper! Jij vermaakt je echt goed!! Wat een hoop vrouwen daar! ;) Jij hebt geen tijd om stil te zitten :P
    Wel raar dat ik jou op de foto zie met Evy en Peggy! Doe ze de groeten als je ze ziet als ze terug zijn uit curacoa!!

Veel plezier nog he!! Geniet ervan!!

Liefs Minke

• 26 Juni 2007 - 10:56

Jorine:

Ha Jasper, superleuk om al die surinaamse straatnamen weer eens te lezen. Ik volg helemaal in gedachten de weg die je hebt afgelegd naar je afstudeerplaats. Een weg die ik vorig jaar ook (voor een groot gedeelte) vaak heb afgelegd!
    Fijn om te horen dat het verkeer nog steeds niet is veranderd. Zonder chaotisch verkeer zou Suriname Suriname niet zijn nietwaar?
    Wat een te gekke dingen maak je daar mee zeg! Ik de mensen hierboven inderdaad gelijk geven --> verhalen vertellen kun je wel! Mijn vraag is: Kom je nog wel terug naar Nederland?
    Kusjjjje

p.s. vorig jaar hebben wij ook zoveel last gehad van elektronische apparaten die kapot gingen. In een week zijn er echt veel dingen (o.a. 2 laptops, (erg handig als je nog veel typwerk te doen hebt), telefoon, usb-stick --> met alle projectinfo erop) kapot gegaan. Ik hoop voor jou dat het bij deze ene laptop blijft. Tips: sla alles meerdere keren op!! Wij dachten op een gegeven moment dat het huis behekst was of zoiets.
    xx Nog veel plezier!

• 28 Juni 2007 - 13:57

Esther:

He Jasper
    Ook ik geniet iedere keer van je verhalen. Veel plezier nog groetjes Esther

• 28 Juni 2007 - 17:11

Cavin:

hey wat dacht jij als baan als fietscourier zo fiets ik elke dag door amsterdam als baan man zo te horen kan jij dat ook wel haha maar ja wat wil je met zoeen snell vader...