Laatste bericht vanuit Paramaribo - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van jasper Hoed - WaarBenJij.nu Laatste bericht vanuit Paramaribo - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van jasper Hoed - WaarBenJij.nu

Laatste bericht vanuit Paramaribo

Door: Jasper (a.k.a. bakra Boeroe)

Blijf op de hoogte en volg jasper

28 Juli 2006 | Suriname, Paramaribo

Paramaribo, 27 juli 2006.

En dus nog 2 dagen te gaan. 1,5 eigenlijk. Een halve dag op het vliegveld rondhangen is nou niet echt de hipste (met dank aan Annet) bezigheid.

Hoe is het daar in Nederland dan?? Of een ander land, want het is natuurlijk vakantie hè!! Kan me er weinig bij voorstellen moet ik zeggen, net als een hittegolf. Die heb ik volgens mij nog nooit meegemaakt, want als het in Nederland mooi is zit ik toevallig altijd in het buitenland. En hoe ervaren de Nederlanders een hittegolf van flink wat dagen? Nog steeds aan het genieten van de warmte, het warme recreatiewater, het koude bier en de koude Rosé (maar daar heb ik zin in!!)?? Ik moet zeggen dat ik 3 maanden hittegolf toch wel erg lekker vind! Heerlijk als het ’s ochtends om 6:30 uur al warm is, briesje bij het fietsen, dieselwolken van de Hindoestaanse bussen en auto’s die je afsnijden. Dan is wind opeens ook fijn, lekker verkoelend! Om vervolgens aankomend bij de stage te zweten als een otter en als een, zwetende otter…., naar de airco te rennen voor wat verkoeling. Van mij mag het in Nederland ook het hele jaar door warm zijn! Lekker genieten van het buitenleven, lekker buiten eten tussen de muggen die over het algemeen meer op de vrouwelijk huisgenoten vallen en waar ik dus weinig last van heb gehad (zouden muggen dan bi zijn? Zoals men misschien wel weet steken namelijk alleen de vrouwtjes muggen), een koud biertje smaakt in de warmte toch zeker wel 10 keer beter, 2 keer per dag een koude douche (wat ’s ochtends niet altijd even fijn is en er zelfs rillingen over het lichaam ontstaan), thuis komen en lekker in je zwembroek een stroop (Surinaams voor limonade) drinken, altijd in een t-shirt rond lopen, het nooit koud hebben!! Heerlijk!

Maar geniet iedereen een beetje van de vakantie? Lekker aan het chillen in frankrijk, aan de Spaanse kust, in oost (of west, zuid of noord natuurlijk) Nederland of op een Grieks Eiland tussen de witte en dronken Engelsen? Eigenlijk is er niets mooier dan vakantie, ja toch!

En hoe zal ik mijn ‘stage’ periode in Suriname eens samen vatten?? Eigenlijk dus als één grote vakantie!! Natuurlijk ging de wekker elke werkdag om 5:30 uur. Maar als je dan thuis komt is het klaar en kan je genieten van wat Suriname te bieden heeft. Niks geen huiswerk maar gewoon bijkomen en genieten van het koken, buiten eten en gezellig kletsen met de huisgenoten (behalve met die stelende en wazige Surinamers van de laatste 2,5 week dan, helaas), en anders snel wat noodles eten om vervolgens in de taxi te springen richting Salsa dansles (daarover zo meer). Eigenlijk kom je tijd te kort! Om 16:30 uur word je het kantoor uitgetrapt, want stel je voor dat ze 5 minuten moeten wachten op de volgende bus, snel de computer uit, fietssleutel uit de broekzak, band oppompen (tsja, veel ERG SLECHTE import uit China), je leven wagen op de fiets over de gemenelandsweg (fietsers zijn hier vogelvrij en volgens mij staat er ook nog een beloning op elke doodgereden bakra (blanke)), naar de chinees fietsen (ja, de chinezen hebben hier ook de supermarkt industrie in beslag genomen) voor de dagelijkse boodschappen, thuiskomen met pannenkoeken meel en de andere ingrediënten voor de pannenkoeken, om er vervolgens achter te komen dat er torren inzitten, kan je weer terug om te klagen, maarja, geen Nederlands hè! Dus die supermarkt gaan we ook negeren, loop je mooi even wat geld mis! Dan lekker koken, alles naar buiten slepen en dan onder het genot van Padden gefluit (ja padden fluiten) je pannenkoek opeten, niet dat we heel erg vaak pannenkoeken hebben gegeten, maar als voorbeeld hè. En als de Padden te irritant worden gooi je een stukje die kant op en dan zijn ze weer even stil. Daarna nog een bakje met ijskoud Fernandes ijs en als afsluiting een bakje oploskoffie. En dan ga je gezellige gesprekken hebben over wat je zoal gedaan hebt in je leven om vervolgens, want tijd te kort, te laat te gaan slapen.
Ja, ik heb genoten! Alleen de laatste 2,5 week toen onze huisgenoten in Nederland terug waren, was het toch heel erg anders. Thuis zitten was niet zo gezellig meer (en nee, dat kwam niet door andere Jasper), het stappen was anders, niemand meer om te irriteren die even lekker hapt. Ja, het was anders. Eigenlijk erg slecht dat je Nederlanders nodig hebt om je te vermaken. Helaas zijn de Surinamers toch nog vrij gesloten, zeker die op mijn werk. Als je door de Saramacastraat fietst, volgens Sharif onze tourguide is daar de dierentuin, je bent er alleen snel uitgekeken want er zijn alleen maar apen (ik heb het niet verzonnen!), word er hardop ‘gevraagd’ wat die Bakra daar doet (toch wel erg grappig). Dat het hele verhaal over ‘alle godsdiensten leven hier zo goed naast elkaar!!’ dus echt voor geen meter klopt. En dat is niet alleen tegenover ons als zijnde blank maar ook tussen de Hindoestanen en Javanen en de Creoolse bevolking en natuurlijk de Chinezen. Samengevat heb je natuurlijk leuke mensen en niet leuke mensen, mensen met klote opmerkingen (best veel maar je kan er best om lachen) en de leuke opmerking die je op straat te horen krijgt (regenlaarzen vinden ze hier mooi ofzo).
Ik kan nog zoveel dingen vertellen, maar dan zou dit verhaal zooooo lang worden.
Ik heb me gewoon heel erg goed vermaakt en erg genoten van de 3 maanden hier! Het is nu alleen toch wel tijd om te gaan.
We hebben hier zoveel mooie dingen meegemaakt, de schildpadden en alles daaromheen die avond, kaaimannen jagen, op de Suriname rivier ronddobberen zonder benzine, echt fantastisch.
En wat betreft de stage. Het was helaas niet helemaal wat ik verwacht had. Ik heb vooral weinig gezien van het bos, wat ik best jammer vind. Helaas heeft mijn stage bedrijf met flink wat tegenslagen te maken gehad waardoor het de afgelopen 6 maanden niet lekker liep en nog steeds niet. Dus ik heb veel op kantoor gezeten, waar ik nog best veel heb geleerd. Vooral de 2 weken eiland trip zijn heel erg leerzaam geweest. Natuurlijk de aanpak van het promoten van de producten, maar ook zeker de gesprekken die ik met m’n ‘baas’ heb gehad over de houthandel en Suriname (soms tot vervelens aan toe). Maar tijdens bijna 2 weken zo samen leven leer je wel veel en je maakt een hoop mee. Plus dat ik zo nog een stukje van de wereld heb gezien, mooi toch!

Een lange samenvatting van mijn mening over Suriname. En die is nog steeds vaag en ik heb er nog lang niet alles in verteld. Het is gewoon een spannend en vooral ook raar land. Ik verbaas me nog steeds over een hoop dingen die ik elke dag weer meemaak. Voor iedereen die een leuk land zoekt voor een stage, kom hier naartoe! Vooral de gezondheidszorg, sociaal werk en onderwijs zijn erg interessant om mee te maken hier denk ik zo. Neem wel een flinke zak met geld mee. Het meeste is hier de zelfde prijs of wat goedkoper. Maar wil je wat zien van het land dan kost het je wat. Vooral ook omdat het zo ongerept is nog, hoge afschrijving van wagens of gewoon met het vliegtuig, helikopter of de combinatie bus/boot. Maar het is mooi!

Goed, wat hebben we nog gedaan. Niet heel erg veel. Natuurlijk hadden we nog de kaaiman in de vriezer liggen en Julio, de gids, had belooft om te gaan BBQ’en. Dus dat hebben we gedaan. Lekker alles aan een stokje boven de hete kolen met een biertje erbij. Hij/zij was het waard, uiteindelijk heeft er ongeveer 12 man van onze jacht genoten, mooi toch.

Afgelopen zaterdag nog even naar Starzz geweest om nog even te stappen. Was wel een gezellige avond. Ze hebben gewoon Smells like teen spirit van Nirvana gedraaid. Moet je je voorstellen. Sta je lekker te bouncen op Shaun Paul tussen alle negers, krijg je opeens Nirvana. Alle negers boos en de boxen zijn er niet op afgesteld. Weg sfeer. Ik vond het wel mooi! Dan denk je, nu is het genoeg geweest, maak het weer gezellig. Gaan ze ook nog eens Bon Jovi draaien, toen was de sfeer voor mij ook verpest :P
En dan hebben we nog mijn Salsa belevenis! Ja, dansen is niet voor mij weggelegd (behalve na wat rum-cola, dan ben ik echt goed!). Dus lekker nuchter salsa dansen, had al niet verwacht dat ik de basiscursus zou halen! En dat is me toch gelukt, ook maar net volgens mij. Met 3 punten (van de 3) om te verbeteren kon ik net verder krabbelen. Wat ben ik uitgelachen door ons huisgenootje Annet, want die had natuurlijk maar 1 punt om aan te werken. Dus nog 3 lessen van semi-gevorderd gevolgd en toen ging ik lekker de eilanden langs. Dus Annet mocht alleen verder lessen om net voor het examen mij nog even te gebruiken als oefenpop. Toen kreeg ik het idee dat het voor mij weinig zin had om door te gaan. Toch maar verder gegaan met de volgende groep semi-gevorderd. De week voor Annet en Irene weg gingen moest Annet examen doen. Beetje foto’s maken daar. Zakt ze! Neeeee toch. Nog maar een keer dan en toen is ze wel geslaagd. Dus daar is voor Jasper een uitdaging, wat Annet in 2 keer kan, moet Jasper natuurlijk in een keer kunnen :P Dus goed m’n best doen met de lessen en veel lachen, werkt ook. Met het examen kon ik niet meedoen, want dan zou ik m’n certificaat niet op tijd krijgen. Dus ik moest maar op dinsdag komen. Daar een beetje Salsa dansen gedaan en wat Merengue. En….. In EEN keer geslaagd!!! Hihi, wie het laatst lacht, lacht het best is een spreekwoord dat we allemaal kennen. Dus ik ben helemaal blij dat ik er vanaf ben en nog een certificaat heb ook. Vandaag dus nog zo’n leuk ‘ik neem nu m’n certificaat en hoed (ook dat krijg je nog) in ontvangst’ dansje gedaan. Ja, ook dat hebben we voldaan afgesloten. Dus Irene, je kan Annet even flink gaan pesten :P

Ja, en wat nu na dit lange verhaal. Zaterdag gaan we de lucht in om zondag ochtend om ongeveer 9 uur op schiphol te landen (mocht je niets te doen hebben, koffie?).
Dan ben ik een week in Nederland om nieuwe kleding te kopen want dat is flink versleten. Even kijken hoe lang de hittegolf nog aanhoudt als ik er eenmaal weer ben en dan ga ik lekker 2 weken naar Frankrijk. Even 2 weken niks doen bij het zwembad, feestjes bezoeken in de dorpjes, wijn drinken en gezellig met de ouders bijkletsen. Dan ben ik vervolgens nog een week in Nederland om naar het concert van Pearl Jam (eindelijk weer in Nederland) te gaan en nog wat andere dingetjes te regelen. En dan moeten we weer naar Zweden. Met 3 man hebben we een auto gekocht voor daar en dan gaan we op zaterdag 2 september die kant op. Zo ga je van de tropen naar het noorden waar de winters vroeg beginnen, ik ben benieuwd hoe het word.

Dat was het wel weer vanuit Suriname. Misschien nog een berichtje vanuit Nederland als de 100% controle een beetje spannend was en anders weer vanuit Zweden denk ik zo!

Voor nu iedereen veel plezier op vakantie, waar dan ook. En misschien wel tot heel erg snel!

Groetjes van Jasper

• 28 Juli 2006 - 16:25

SB Bakra:

Ja jongen, dat waren tijden in Suriname!! We hebben genoten, haha!

Alvast een hele fijne veilige vlucht toegewenst en een goeie thuiskomst!

• 28 Juli 2006 - 20:01

Mirjam:

Ha die Jasper! Wat een mooi verhaal weer! Ik wens je alvast een goeie vlucht voor zaterdag. En geniet nog even lekker na van alle belevenissen in Suriname als je weer terug bent op Nederlandse bodem! Wie weet zie ik je nog als je even terug bent in Nederland en anders vast wel nadat je terug komt uit Zweden!!

Mirjam

• 29 Juli 2006 - 06:15

Annet:

heeej jaspertje!leuk berichtje hoor!mmmm alleen dat stukje over de salsa! ik geloof t niet hoor!laat eerst maar es zien dat je t beter kan he:P hihi
    ej tot snel in nederland!
    kus annet

• 29 Juli 2006 - 10:07

Maris:

he jas... tijd is snel gegaan joh!! Goede terug vlucht en tot snel!! Kus maris

• 21 Augustus 2006 - 19:30

Jasper (B):

Hey man, waarom staat er geen berichtje vanuit Frankrijk in je dagboekje??

Ben wel benieuwd naar je vakantie, hoop dat je het leuk gehad hebt daarzo!

We moeten snel even de koppen bij mekaar steken voor het vertrek naar Sverige, ben benieuwd hoe het daar zal zijn

We bellen nog

Groetjes