in Zweden
Door: Jasper
Blijf op de hoogte en volg jasper
05 September 2006 | Zweden, Skinnskatteberg
En maar weer eens een berichtje van Jasper! Best lang geleden, ja toch!
Heeft iedereen de vakantie een beetje overleefd en er vooral ook van genoten? Ik hoop het! En nu weer hard aan het werk of studeren, hoort er ook bij hè.
Na het laatste bericht uit Suriname heb ik niets meer laten horen verder, had ook niet veel te vertellen en we zijn er niet uitgehaald bij de douane om even fijn te gaan strippen. In Suriname moesten we wel bij de douane komen en de koffer open maken, maar dat was zo geregeld. Na een goede vlucht waren we weer in Nederland!
Daar heb ik vervolgens een weekje gezeten in koud weer om een beetje bij te komen, dat duurde dus langer dan een weekje. Heb toen een rustig weekje gehad en wat vrienden gezien. En toen 3 weken naar Frankrijk, was best leuk! Niet veel te doen maar de laatste 1,5 week hebben we wel lekker weer gehad! En toen had ik nog een week in Nederland. Nog even wat vrienden gezien en nog naar 2 concerten geweest die in de planning stonden, erg leuk!
Maar er moest ook van alles voor Zweden geregeld worden! Winterbanden van 14 inch passen niet op velgen van 13 inch… Dus die moesten ook nog gekocht worden. Owja, we hebben een auto gekocht met 3 man! Een hele hippe rode lancer die nu klinkt als een tank omdat er een gaatje in de uitlaat zit. Maar nog even snel winterbanden gekocht , 2de hands, in de zomer! Gelukkig precies dezelfde maat! Dus die er nog maar even onder laten zetten. Je kan ze niet meeslepen toch.en het word hier eerder koud dan in Nederland dus dat kan wel even. Verder al m’n spullen gepakt en nog even een beetje gerelaxed.
En toen was het zaterdag en tijd om te gaan rijden! Om 12 uur ’s middags zouden we gaan rijden om dan in een keer door te rijden en ’s ochtends aan te komen. Jasper 2 kwam naar Mijdrecht en vanaf daar zijn we gaan rijden richting Enschede, met een half uur vertraging. Langs de A1 hebben we Chiel, de 3de persoon, nog even ingeladen en reden we daar om 2 uur weg. En toen kwam Duitsland en dat is altijd leuk om te rijden!! Ik had bedacht om tot en met de boot naar Denemarken te rijden dus had heel Duitsland om m’n rechterbeen te strekken. En de Lancer deed het prima! Bij 180 kon ie nog harder, maar werd een beetje eng. Ik ben helemaal niet van het hardrijden maar wou het even proberen :D verder zijn we doorgereden met een gangetje van 130 tot 160 km per uur en waren we om iets voor 19:30 uur bij de boot, sneller dan gepland! En we reden de boot op en de deurtjes gingen zo achter ons dicht, beter! Zijn we mooi op tijd in Denemarken. Aangezien ik nog lang niet moe was besloot ik maar om door te rijden. Denemarken ging wat langzamer, veel weg werkzaamheden en files. En toen over de oresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö naar Zweden. In zweden ging het allemaal niet veel sneller. In het begin heb je nog snelweg, daarna is het 1 en soms 2 baans, maarja, er rijd ook niemand! Helaas kregen we alleen hondenweer en waren de wegen ook niet al te best. Spoorvorming met een rivier erin, schiet niet bepaald op met 50 km per uur. halverwege Zweden was ik het zat en is andere Jasper gaan rijden en heb ik even een slaapje gedaan. Na 200 km had hij het ook wel weer gezien en heb ik het weer overgenomen. Om 7 uur ’s ochtends kwamen we aan in Skinnskatteberg, 2 uur vroeger dan verwacht. Daar even een klasgenoot wakker gebeld voor de sleutels van de kamers en toen wat koffie gedronken. En toen was het tijd om nog even te slapen.
De eerste dag hebben we niet veel gedaan. Beetje uitgepakt en wat boodschappen gehaald.
’s Avonds hebben we met z’n allen in de huiskamer gezeten en wat Poolse alcohol genuttigd. Van die bende zonder smaak maar met een alcohol percentage van ‘stop er zoveel mogelijk alcohol in en de Polen zijn tevreden’.
Het huis hier is wel aardig, niet echt top kwaliteit allemaal. Wel een breedbeeld tv van 1 meter met een surroundsound set waar een bioscoop jaloers op zou zijn. Mijn kamer is wel aardig, alleen jammer van dat dunne kussen en het matras geheel gemaakt uit schuim. De deur gaat ook alleen op slot als je hem zo hard dicht trapt dat je er net niet doorheen trapt, leuk als ’s nachts iedereen ligt te slapen :P Ook de deur van de douche moet je in de deurpost trappen voor ie op slot kan. De huisgenoten zijn wel gezellig. We zitten met alle larenstein International Timber Trade (ITT) studenten en onze Chiel dan die iets anders studeert en blij word van hout en mondharmonica spelen (en wij houden van de surroundsound set die dan erg hard kan :P). Verder zitten er hier een handjevol Polen en een Russische, gezellige lui.
Het schoolterrein hier is redelijk groot en er zit van alles bij. Een sportschooltje, wat overigens niet veel voorstelt en een sauna. Ook kunnen we 24 uur per dag de school in voor internet en daar kan je ook drinken en snoep kopen en dan moet je zo eerlijk zijn om het geld in een bakje te doen, best leuk.
De omgeving is hier best mooi, maar er is echt niets te doen! Gelukkig hebben we een auto!
De eerste schooldag (voor mij dan, de rest op 4 na zaten er al een week) was niet bepaald spannend te noemen. Was allemaal basis informatie en het niveau ligt er laag! En we hebben meer pauze dan les. Vandaag zijn we echt bij een super zagerij geweest! Een docent van school die voor de grap op z’n tijd wat plankjes zaagt. Die heeft dus gewoon een mobiele zaag in een schuurtje staan en wat stammen voor het huis liggen, niet echt spannend dus. Morgen gaan we naar een grote zagerij, dat word al beter!
Verder heb ik nog niet echt wat spannends gedaan en is er dus niet veel meer te vertellen. Ik kom ergens eind november terug en heb m’n telefoon wederom niet mee. Misschien koop ik nog een simkaart hier.
Succes met maar weer een jaar werken of naar school gaan en tot over 3 maanden!
Groetjes van Jasper
Succes met maar weer een jaar werken of naar school gaan en tot over 3 maanden!
Groetjes van Jasper
05 September 2006 - 19:40
Dafna:
Hey helaas maar ff kort gezien vorige week, maar goed, toch ff gezien ;). Hier is het leven van werken begonnen. Mag dus afstuderen. Gelukkig is het een erg leuk bedrijf, met aardige mensen, dus dat ga ik wel volhouden. Nu nog wennen aan het 7.30 uur beginnen in de ochtend! :S
Veel plezier in Zweden en uiteraard blijf ook nu weer je site in de gaten houden!
Dafna -
05 September 2006 - 20:29
Mirjam:
Ha die Jasper!
Fijn om te horen dat je goed bent aangekomen in Zweden. Ook daar zul je vast en zeker een leuke tijd tegemoet gaan! Doe de groeten aan andere Jasper en tot over 3 maanden. Dan moeten we maar eens een Suriname reunie houden!!!
Veel plezier en succes de komende maanden!
groeten Mirjam -
06 September 2006 - 07:12
Leonie Andernach:
Hey Jasper!!!
De vogel is weer gevlogen... haha! Relaxed!!!
Ik heb een heerlijke vakantie gehad: 12 dagen Rhodos samen met Erik! Verder veel in de zon bakken en nu alweer 3 weken bezig met afstuderen... En dat valt tegen... pff. De motivatie is ook echt ver te zoeken na de vakantie, maar dat komt wel weer!
Ondanks dat ik niet altijd berichtjes plaats, blijf ik wel je trouwe fan!!!
Heel veel plezier en geniet er van!!!
Liefs,
Leonie -
06 September 2006 - 08:30
Jolijn:
heej jasper,
fijn om te horen dat jullie auto het gehaald heeft naar zwede toe. jullie zullen wel een super tijd krijgen. daar ben ik niks bang voor. misschien leren jullie wel net zo'n leuke mensen kennen als in suri.
veel plezier en groetjes aan die andere jasper.
brassa, jolijn -
06 September 2006 - 12:06
Annet:
heeej japser! toch wel hip in zweden dus! zo leuk! t wordt vast wel cool en geniet er maar van! en tot snel ;)
kus annet -
07 September 2006 - 10:09
Ronald:
Cin dobre (goeiedag in 't Pools)
Na, in de afgelopen maanden, alle Surinaamse bevolkingsgroepen, in de vakantie Engelse, Franse Belgische, Nederlandse vrienden ontmoet en gemaakt te hebben ga je nu dus maar gewoon door met globaliseren.
Polen en Russen als mede bewoners, leuk en spannend!!!
Skinnskatteberg "of all places!!". Zweden op zijn best. Het bedje ligt als een Ikea bed zo te horen. Hard he dat hout!
Maak er een mooie tijd van, veel plezier met studeren en vrienden maken, we spreken elkaar
XXX Mirjam en Ronald
08 September 2006 - 19:29
Mirjam:
hoi jap
hoe is het in zweden,vermaak je je wel een beetje.Hier hard werken,maar nu lekker weekend.
De vakantie is al weer ver weg,maar denk er met veel plezier op terug.spreken elkaar vlugxzxxxxxxxxxMAMA -
09 September 2006 - 18:27
Minke:
Haaaaaaaaaaai Jasper!!
Hoe is t?? Met mij goed! Ik was een paar weken geleden in Eindhoven, kom ik Irene tegen en die vertelde dat jij op die dag ook in Eindhoven was.. (geheime date ofziets ;))
Jammer dat ik je niet meer heb gezien.Fijn dat je een leuke vakantie hebt gehad, mijn vakantie was ook erg geslaagd! :D Lekker bijgekomen van alle indrukken de ik/we kregen toen we terug kwamen.
Heel veel plezier, en geniet van t mooie Zweden (waar je buren 1 Kilometer verderop wonen :)) want voor je t weet zijn die 3 maansen weer voorbij..je bent er nu achter gekomen hoe snel die gaan.
Groeten aan de andere Jasper! (heeft die ook een site..?) En misschien tot over 3 maanden!
Veel liefs Minke